IP waarden badkamer

IP waarden voor Badkamerverlichting

Vaak komen klanten de term IP waarde tegen wanneer ze op zoek gaan naar verlichting voor in de badkamer en bestaat er vee onduidelijkheid over de term. IP waarden geeft de beschermingsgraad van verlichting tegen invloeden van buitenaf, vaste- en vloeistoffen aan.
Hoe hoger de IP waarde hoe beter de bescherming tegen invloeden van buiten.

Hieronder proberen wij een zo goed mogelijk beeld te geven over de verschillende zones in de badkamer, en welke IP-waarden u in deze zones nodig hebt.

We onderscheiden drie verschillende zones in de badkamer, naar de hoeveelheid blootstelling aan vocht. Deze zones onderscheiden we op de volgende manier:

Zone 1 :
In de douche, jacuzzi of in een bad zelf. Hier moeten de lampen voldoen aan strenge eisen aangezien de hoeveelheid vocht hier aanzienlijk is.
IP68 is hiervoor geschikt.

Zone 2 :
Direct rondom de meest natte gedeelten van een badkamer. Bijvoorbeeld direct boven de douchecabine, rondom de wastafels en rondom de jacuzzi whirlpool of bad.
IP65 is hiervoor geschikt.

Zone 3:
Dit zijn plekken waar de hoeveelheid vocht aanzienlijk kleiner is dan in zone 1 en zone 2.
IP20/IP33 is hiervoor geschikt.

De verschillende zones vereisen allemaal een andere beschermingsgraad.

Voor de zones zijn de volgende minimum beschermingsgraden nodig.

Zone 1 : Alle armaturen die dienen te werken op maximaal 12V of 24V om 100% veiligheid te kunnen garanderen. De IP bescherming moet minimaal IP68 zijn. Dit is beschermend tegen volledige onderdompeling.

Zone 2 : In deze zone bestaat er kans op waterstralen tegen de verlichting. Hier dient de verlichting uiteraard volledig tegen beschermd te zijn. U heeft hiervoor verlichting nodig met een minimale IP waarde van IP65.

Zone 3 : Deze zone komt in 99 van de 100 gevallen niet in aanraking met (druppels ) water, maar kan echter wel met schadelijke condens te maken krijgen. Een IP-waarde van IP20 is in dit geval vereist en voldoende.

Door middel van deze pagina kunt u zelf bepalen welke verlichting u nodig heeft in uw badkamer. U heeft hopelijk ook een duidelijk beeld van de verschillende IP-waarden die vereist zijn in de badkamer of in andere vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld een sauna.
Mocht u desondanks toch vragen hebben welke bescherming de lampen moeten hebben om ze in deze zones te plaatsen neem dan gerust contact op met LED-gigant.nl