LED trafo

Alles wat u moet weten over LED trafo’s leest u op deze pagina.

Heet u vragen over het aansturen van uw LED verlichting? Bel dan met LED-Gigant.nl via nummer 0850020244 of stuur ons een e-mail.

Wat is het verschil tussen een trafo, transformator, driver of voeding?

Er is geen verschil, alle termen hebben dezelfde betekenis. Dus trafo, transformator, driver en voeding kennen technische geen verschillen.

Wat is precies het verschil tussen AC en DC?

AC staat voor Alternating Current, wat betekent dat de trafo een wisselstroom geeft. Dit is standaard voor halogeenspotjes op 12 Volt.

DC staat voor Direct Current, en zorgt voor gelijkstroom. LED trafo’s geven meestal gelijkstroom. Dit is beter voor bijvoorbeeld 12 Volt LED lamp doordat er geen schommelingen in de spanning ontstaan, wat de levensduur van de LED lamp of LED strip ten goede komt.

Wat is het verschil tussen een standaard trafo en een LED trafo?

U bent wellicht al bekend met trafo’s voor traditionele verlichting of halogeen verlichting. Voor LED zijn er speciale LED trafo’s ontwikkeld. LED trafo’s worden gebruikt in laagspanning schakelingen, zoals een 12 volt of 24 volt schakeling. Het verschil met een gewone trafo is dat een LED trafo zorgt voor een constante stroom. Dit zorgt ervoor dat een LED lamp of LED strip een continue lichtopbrengst kan produceren.

Daarnaast produceert een LED trafo gelijkspanning of gelijkstroom. Dit verlengt de levensduur van LED verlichting enorm. Wanneer u een verkeerde trafo plaatst, kan dit zorgen voor spanningfluctuaties en hierdoor gaan LED sneller defect (let hier dus op).

Een praktijkvoorbeeld;

12 volt DC LED lampen hebben een trafo nodig die gelijkspanning geeft en kunnen dus niet op een 12 volt AC halogeen trafo aangesloten worden.
Een 12 volt DC/AC lamp kan zowel op een 12 volt DC LED trafo als op een 12 volt AC halogeen trafo aangesloten worden.

Wat is een gewikkelde trafo?

De traditionele trafo’s die  voornamelijk voor halogeenspotjes 12 Volt gebruikt worden, zijn geschikt voor LED lampen en LED spotjes op 12 volt.
Gewikkelde trafo’s hebben wel een aantal beperkingen.

Aangezien LED over het algemeen weinig energie verbruikt, wordt de minimale belasting van de trafo niet bereikt en werkt de verlichting niet goed.
Een gewikkelde trafo verbruikt veel energie, dit is niet in lijn met de energiebesparing van de LED verlichting. U verbruikt dus alsnog veel stroom.
De levensduur van gewikkelde trafo’s is vaak niet erg lang. Hierdoor dien je deze om de paar jaar te vervangen. Dit gaat ten koste van de besparingen op LED.
Gewikkelde trafo’s worden erg warm, dit in tegenstelling tot LED trafo’s.

Welke trafo is geschikt voor LED strips?

Al onze LED strips werken op vrijwel iedere LED trafo. U kunt de LED strip eenvoudig aansluiten op trafo en alle controllers uit ons assortiment. Het enige dat u nodig heeft is een schroevendraaier.

Showroom LED verlichting

Wanneer u plannen heeft LED verlichting aan te schaffen dan bent u bij LED Gigant aan het juiste adres.

Wij bieden u de mogelijkheid om een afspraak te maken in onze showroom. Hier kunt u alle producten bekijken en beantwoorden wij graag al uw vragen met betrekking tot de installatie en montage van led strips.
Wanneer u een afspraak wilt maken om alle producten te bekijken dan kunt u contact opnemen via support @ led-gigant.nl of op nummer 085 0020244.