Wat is CRI

De natuurlijke weergave van kleuren wordt bepaald door de kleurweergave-index van de lichtbron.

De kwaliteit van lichtbronnen is behoorlijk verschillend. Om hierin een duidelijk beeld te krijgen is er de CRI waarde ook wel de Ra waarde genoemd. Hiermee kan dus de kleurindruk worden aangeduid.

CRI waarde tussen 100 & 0

De maximale CRI waarde van de kleurweergave-index is een CRI van 100. Daglicht afkomsting van de zon heeft de hoogste CRI waarde namelijk 100.

Traditionele gloeilampen of halogeenlampen hebben een CRI waarde van 100. Een TL-buis heeft doorgaans een CRI waarde van doorgaans CRI 60 tot CRI 90.
Een CRI waarde van boven de 90 geeft aan dat het licht afkomstig van de lichtbron de kleuren van het object of ruimte een stuk natuurgetrouwer weer zal geven dan bij een lichtbron met een CRI waarde onder bijvoorbeeld de 75.

Waar staat CRI voor ?

CRI staat voor Colour Rendering Index.

De CRi is een index, oftewel een maat. Die maat zegt iets over hoe kleuren worden weergegeven door het licht van een bepaald type lichtbron, vergeleken met het licht afkomstig van een andere lichtbron. De waarde van de CRI index kan zoals gezegd schommelen tussen 100 en 0. Een referentiewaarde van 100 geeft aan dat het licht van een bepaalde lichtbron net zo natuurgetrouw de kleuren weer zal geven als de referentielichtbron. 

Hoe wordt de CRi vastgesteld?

De berekening van de CRI index staat beschreven in de volgende openbare publicatie, de CIE 13.3-1995. In de kern worden er een 8-tal referentiekleuren uitgelicht met het licht van de te onderzoeken lichtbronnen. Vervolgens wordt er berekend wat het verschil in kleurweergave is. Het resultaat hiervan is een CRI index met een gemiddelde van deze 8 pijlers.

Is een hoge CRI waarde van belang?

De behoefte om een bepaalde CRI waarde te kiezen is sterk afhankelijk waar u het licht voor zult gaan gebruiken.  Voor functionele verlichting zoals nooderlichting is de CRI waarde van ondergeschikt belang. In kantoren, huizen, winkels en plaatsen waar kwaliteit wel een belangrijk aspect is, is een correcte kleurweergave vanaf de lichtbron wel degelijk an belang. In kledingwinkels, modehuizen, supermarkten, en clubs is een natuurgrtrouwe kleurwaargave van cruciaal belang.

Wij van LED-gigant.nl leveren LED verlichting met een CRI waarde vanaf 80 tot 99! Afhankelijk van uw projecteisen is er altijd een juiste LED lichtbron met een bijpassende CRI waarde beschikbaar.

Vraag direct uw offerte aan of kom langs in onze LED winkel.